PRIVACY POLICY

Mentalogue is committed to protecting the privacy of visitors and users of www.mentalogue.my (the “Site”) and our customers. As a user of this Site or our services, this Privacy Policy outlines what information we may collect about you, how we use and share that information, how you may access your information and your choices about the use and disclosure of your information. If you have any questions about this Policy, please contact us via admin@mentalogue.my.

NOTICE UNDER THE PERSONAL DATA PROTECTION ACT 2010
NOTIS DI BAWAH AKTA PERLINDUNGAN DATA PERIBADI 2010

The Personal Data Protection Act 2010 (the “Act”), which regulates the processing of personal data in commercial transactions, applies to Mentalogue Enterprise (Company No. 003006759-A) (“Mentalogue”, “we”, “us”, “our”, or the “Company”). For the purpose of this written notice (“Notice”), the terms “personal data” and “processing” shall have the same meaning as prescribed in the Act.
Akta Perlindungan Data Peribadi 2010 (“Akta” tersebut) yang mengawal selia pemprosesan data peribadi dalam transaksi komersial, terpakai kepada Mentalogue Enterprise (“Mentalogue”, “kami”). Untuk tujuan notis bertulis ini (“Notis”), terma-terma “data peribadi” dan “pemprosesan” mempunyai maksud yang sama seperti yang ditakrif dalam Akta tersebut.

This Notice serves to inform you that your personal data is being processed by us or on our behalf when you use our services in relation to the Mentalogue website (“Site”) and related applications (“Services”).
Notis ini bertujuan untuk memaklumkan kepada anda bahawa data peribadi anda sedang diproses oleh atau bagi pihak kami apabila anda dengan menggunakan perkhidmatan kami yang berkenaan dengan laman web Mentalogue (“Laman Web”) dan aplikasi-aplikasi yang berkenaan (“Perkhidmatan”).

1. Collection of personal information
Pengumpulan data peribadi

Your personal data includes:
Data peribadi anda termasuk:
a. Personal details (such as name, age, gender, identity card number, passport number, date of birth, ethnicity, language, nationality);
Butir-butir peribadi (seperti nama, umur, jantina, nombor kad pengenalan, nombor pasport, tarikh lahir, kaum, bahasa, kewarganegaraan);
b. Contact details (such as address, email, phone number);
Butir-butir perhubungan (seperti alamat, emel, nombor telefon);
c. Payment details (such as bank account, credit/debit card and other payment details, insurance information)
Butir-butir pembayaran (seperti akaun bank, kad kredit/debit dan lain-lain cara pembayaran, butir-butir insurans)
d. Social media details (such as Facebook, Twitter, Instagram, LinkedIn);
Butir-butir media social (seperti Facebook, Twitten, Instagram, LinkedIn);
e. Employee Identification Details, if applicable (such as Employee ID, Job Grade, Beneficiary Coverage);
Butir-butir pengenalan pekerja, jika terpakai (seperti identiti pekerja, pangkat; perlindungan benefisiari);
f. Appointment details (such as healthcare providers you have visited, your reasons for visits, your appointment history, and other medical and health information you choose to share with us;
Butir-butir temujanji (seperti pemberi jagaan kesihatan lain yang telah dilawati oleh anda, alasan untuk lawatan tersebut, sejarah temujanji dan maklumat perubatan dan kesihatan lain yang ada pilih untuk berkongsi dengan kami;
g. Other information that you voluntarily choose to provide to us in registration/application forms or any other similar forms and/or any information about you that has been or many be collected, stored, used and proceed by Mentalogue from time to time, and includes sensitive personal data such as data relating to health or religious or other similar beliefs, unique identifiers such as passwords, and personal data in communications and correspondence emails or letters that you send to us; and
Maklumat lain yang anda secara rela memilih untuk memberi Mentalogue, melalui proses pendaftaran/aplikasi termasuk maklumat peribadi sensitif seperti maklumat berkaitan kesihatan atau kepercayaan agama atau lain-lain amalan, pengenalan unik seperti kata laluan dan data peribadi di dalam komunikasi dan surat-menyurat dari emel atau surat yang anda hantar kepada kami; dan
h. Additional personal or other information that may be relevant for the purposes of providing our services to you.
Maklumat tambahan lain atau peribadi yang mungkin relevan kepada kami untuk memberi perkhidmatan kepada anda.

2. Generally, your personal data was, is being or is to be collected:
Secara lazimnya, data peribadi anda telah, sedang atau akan dikumpulkan:

a. When you use the Services’ interactive tools and services, such as searching for Healthcare Providers, searching for available appointments with Healthcare Providers and completing medical history forms prior to Healthcare Provider appointments;
Apabila anda menggunakan peralatan dan perkhidmatan interaktif yang tersedia di dalam Perkhidmatan tersebut, seperti mencari Pemberi Jagaan Kesihatan, mencari temujanji Pemberi Jagaan Kesihatan yang sedia ada dan menyempurnakan borang sejarah perubatan sebelum temujanji dengan Pemberi Jagaan Kesihatan;
b. When you voluntarily provide information in free-form text boxes through the Services and through responses to surveys, questionnaires and the like;
Apabila anda secara rela memberikan maklumat di dalam borang percuma melalui Perkhidmatan tersebut dan melalui maklum balas, tinjauan, soal selidik dan sebagainya;
c. If you download and install certain applications and software we make available, we may receive and collect information transmitted from your computing device for the purpose of providing you the relevant Services, such as information which notifies us know when you are logged on and available to receive update or alert notices;
Jika anda memuat turun dan memasang aplikasi dan perisian tertentu yang disediakan oleh kami, kami boleh menerima dan mengumpul maklumat yang dihantar daripada peranti anda bagi maksud untuk memberikan anda Perkhidmatan yang relevan, seperti maklumat yang memaklumkan kami apabila anda telah log masuk dan sedia untuk menerima notis kemas kini atau amaran;
d. Through cookies on the Site, and website analytics services and other tracking technology; and
Melalui cookies di dalam Laman Web dan perkhidmatan analisa laman web dan teknologi pengesanan lain;
e. When you use the “Contact Us” function on the Site, send us an email or otherwise contact us.
Apabila anda menggunakan fungsi “Hubungi Kami” di dalam Laman, menghantar emel atau menghubungi kami.
f. You are responsible for ensuring that the information you provide us is accurate, complete, not misleading and is kept up to date. If you fail to supply us any of your personal data which is not stated as being voluntarily provided to us, we may refuse to process your personal data for any of the Purposes and you will not be able to use the Services.
Anda bertanggungjawab untuk memastikan bahawa maklumat yang anda berikan kami adalah tepat, lengkap, tidak mengelirukan dan terkini. Jika anda gagal untuk memberikan kami data peribadi yang tidak dinyatakan sebagai diberikan secara rela kepada kami, kami tidak boleh memproses data peribadi anda untuk mana-mana Maksud-maksud tersebut dan anda tidak boleh menggunakan Perkhidmatan tersebut.
g. We may require your assistance if the personal data relating to other persons is required to process your personal data for the Purposes and when you provide us with your consent, you also represent that you have the requisite consent under applicable laws to provide other person’s information to us.
Kami boleh menghendaki bantuan anda jika data peribadi yang berhubungan dengan orang lain dikehendaki untuk memproses data peribadi anda untuk Maksud-maksud tersebut dan anda dengan ini bersetuju untuk menggunakan usaha terbaik anda untuk membantu kami bila dikehendaki.

3. Your Rights
Hak Anda:

a. You have the right to request access to and to request correction of your personal data and to contact us with any inquiries or complaints in respect of your personal data.
b. You can object to processing of your personal data or ask us to restrict processing of your personal data including other persons who may be identified from that personal data) by contacting the Mentalogue administrative team at admin@mentalogue.my.
Anda berhak untuk meminta akses kepada dan meminta pembetulan terhadap data peribadi anda dan untuk menghubungi kami tentang apa-apa pertanyaan atau aduan berkenaan dengan data peribadi anda (termasuk pilihan-pilihan dan cara-cara yang mungkin untuk mengehadkan pemprosesan data peribadi anda) melalui admin@mentalogue.my.

b. In accordance with the Act:
Tertakluk kepada Akta tersebut:
i) We may charge a prescribed fee for processing your request for access or correction; and
Kami boleh mengenakan fi yang ditetapkan untuk memproses permintaan mengakses atau pembetulan anda; dan
ii) We may refuse to comply with your request for access or correction to your personal data and if we refuse to comply with such request, we will inform you of our refusal and reason for our refusal.
Kami boleh enggan mematuhi permintaan mengakses atau pembetulan data peribadi anda dan jika kami enggan mematuhi permintaan tersebut, kami akan memaklumkan anda mengenai keengganan tersebut dan sebab-sebab bagi keengganan tersebut melalui notis bertulis.
Failure to provide Mentalogue with your personal information may result in us being unable to provide you with our Services.
Kegagalan untuk menyediakan Mentalo dengan maklumat peribadi anda mungkin mengakibatkan kami tidak dapat memberikan anda Perkhidmatan kami.

4. Use of personal information
Penggunaan data peribadi:

You consent to the processing of your personal data for purposes which include but are not limited to the following:
Anda bersetuju kepada pemprosesan data peribadi anda untuk maksud-maksud berikut yang termasuk tetapi tidak terhad kepada:
a. To connect a Client with the Provider that chosen to consult;
Untuk menghubungkan Pelanggan kepada Pemberi Jagaan Kesihatan yang dipilih;
b. To identify your location;
Untuk mengenalpasti lokasi anda;
c. To serve you;
Untuk melayan anda;
d. To provide you with the relevant services;
Untuk memberikan anda perkhidmatan yang relevan;
e. To attend to the relevant transaction if applicable;
Untuk melaksanakan transaksi yang relevant jika terpakai;
f. To facilitate our interactions with you;
Untuk memudahkan interaksi kami dengan anda;
g. To contact you when necessary or requested, including to remind you of an upcoming appointment;
Untuk menghubungi anda apabila diminta atau ada keperluannya, termasuk untuk mengingatkan anda mengenai suatu temujanji yang akan datang;
h. For compliance with legal and regulatory obligations;
Untuk mematuhi apa-apa kehendak undang-undang atau kawal selia;
i. To send you electronic announcements and newsletters that we think will interest you;
Untuk menghantar pengumuman elektronik dan surat berita yang berkemungkinan menarik perhatian anda;
j. To determine your eligibility, obtaining benefit plan information;
Untuk mengenalpasti kelayakan anda, mendapatkan maklumat mengenai pelan manfaat;
k. To perform core operational services (such as hosting, billing, fulfilment, data storage, security, insurance verification, or Site analytics);
Untuk melakukan perkhidmatan teras operasi (seperti hosting, bil, penunaian, penyimpanan data, sekuriti, pengesahan kelayakan, atau analisa Laman Web);
l. To enable us to customize our advertising;
Untuk membolehkan kami untuk menyesuaikan pengiklanan kami;
m. For internal record keeping;
Bagi penyimpanan rekod dalaman;

n. For internal investigations, audit or security purposes;
Bagi penyiasatan dalaman, audit atau maksud-maksud sekuriti;
o. To promote the Services and services provided by our related corporations, including providing you with information about our other services;
Untuk mempromosikan Perkhidmatan tersebut dan perkhidmatan yang disediakan oleh perbadanan berkaitan kami, termasuk memberikan maklumat mengenai perkhidmatan lain kami kepada anda;
p. To investigate your complaints;
Untuk menyiasat aduan yang dibuat oleh anda;
q. To produce statistical reports, at collective level, for corporate reporting, research works and publications;
Untuk menghasilkan laporan statistik, secara kolektif, bagi pelaporan korporat, kerja-kerja penyelidikan dan penerbitan;
r. To use statistical information that we collect in any way permitted by law, including from third parties in connection with their commercial and marketing efforts;
Untuk menggunakan maklumat statistik yang kami kumpul melalui cara yang dibenarkan oleh undang-undang, termasuk daripada pihak ketiga selaras dengan usaha komersial dan pemasaran mereka;
s. For analysis for statistical, profiling or other purposes for us to conduct category analysis, financial analysis, investigate service lapses, and to review, develop and improve the quality of our products and services; and
Bagi analisa statistik, profil atau maksud-maksud lain bagi kami untuk melaksanakan analisa kategori, analisa kewangan, penyiasatan kesilapan di dalam perkhidmatan, dan untuk menilai, memajukan dan menambah baik kualiti produk dan perkhidmatan kami; dan
t. Such other purposes directly related to the foregoing (collectively, “Purposes”).
Maksud-maksud lain yang berhubungan dengan yang tersebut di atas (secara kolektif, “Maksud-maksud”).
u. Generally, we handle your personal data for the purposes set out in this Notice. Any one or more of the listed purposes may apply to your personal data, depending on the actual situation. The Purposes above do not purport to be an exhaustive listing, although an effort is made to set out as many salient purposes as may be applicable.
Secara lazimnya, kami mengendalikan data peribadi anda bagi Maksud-maksud yang tersebut di dalam Notis ini. Mana-mana satu atau lebih daripada satu Maksud-maksud boleh terpakai kepada data peribadi anda, bergantung kepada keadaan yang sebenar. Maksud-maksud tersebut di atas adalah tidak merupakan senarai yang lengkap, walaupun suatu usaha telah dibuat untuk menyenaraikan sebanyak yang mungkin maksud-maksud yang terpakai.

5. Who do we disclose personal information to?
Siapa yang kita nyatakan maklumat peribadi?

a. We disclose or may disclose your personal data for the Purposes to our related corporations, employers (where applicable), our business partners, our service providers, Healthcare Providers, insurance company, governmental departments and/or agencies, regulatory and/or statutory bodies and any such third party requested or authorized by you or as may be required under applicable law. We may also disclose your personal information to third parties involved in any corporate exercise or transactions relating to Mentalogue e.g. sale and purchase of assets, reorganisations or amalgamation or collaboration.
Kami menzahirkan atau boleh menzahirkan data peribadi anda untuk Maksud-maksud tersebut kepada perbadanan berkaitan kami, majikan (di mana terpakai), rakan-rakan perniagaan kami, pembekal-pembekal perkhidmatan kami, Pemberi Jagaan Kesihatan lain, syarikat insurans, jabatan-jabatan dan agensi-agensi kerajaan, badan-badan kawal selia dan / atau berkanun dan dan mana-mana pihak ketiga yang diminta atau dibenarkan oleh anda atau seperti yang boleh dikehendaki oleh undang-undang.Kami juga menzahirkan atau boleh menzahirkan data peribadi anda kepada pihak ketiga yang terlibat dalam aktiviti korporat dan transaksi berkaitan dengan Mentalogue.

6. Third Party Sites or providers
Tapak atau penyedia Pihak Ketiga

a. Through the Site and/or the services, you may obtain access to certain third parties such as medical or healthcare practitioners, professionals or providers and other portals or applications. The privacy policies/personal data protection notices of such third parties are independent from that of Mentalogue’s and you should review such policies/notices carefully as the use of information disclosed to such third parties is subject to such policies/notices.
Melalui Laman dan/atau Perkhidmatan, anda boleh mendapat akses kepada pihak ketiga tertentu seperti pakar perubatan atau penjagaan kesihatan, professional atau pembekal dan portal atau aplikasi lain. Notis perlindungan dasar privasi/data peribadi bagi pihak ketiga tersebut adalah bebas daripada Mentalogue dan ada perlu menyemak dasar/notis tersebut dengan teliti memandangkan penggunaan maklumat yang didedahkan kepada pihak ketiga tersebut adalah tertakluk kepada dasar/notis sedemikian.
b. Our Site may contain links to and from the portals, apps or resources of our partners, advertisers and other third parties. If you follow a link to or access any of these websites or resources, please note that they have their own privacy policies/data protection notices and terms of use which you should review. We do not accept any responsibility or liability for these websites or resources and your access and use of them is at your own risk.
Laman kami mungkin mengandungi pautan ked an dari portal, aplikasi atau sumber daya rakan kongsi, pengiklan dan pihak ketiga yang lain. Jika anda mengikuti pautan ke atau mengakses mana-mana laman web atau sumber-sumber ini, sila ambil perhatian bahawa mereka mempunyai notis privasi/perlindungan data peribadi mereka sendiri dan syarat penggunaan yang harus dikaji semula. Kami tidak menerima apa-apa tanggungjawab atau liabiliti untuk laman web atau sumber-sumber ini dan akses anda dan penggunaannya adalah risiko anda sendiri.

7. Opting out
Memilih keluar

a. You have the option to opt-out of receiving marketing communications from us and selected third parties and limiting the distribution of your personal information. You can do so by contacting us via admin@mentalogue.my or so far as applicable, by accessing your registration/account with us or by clicking on the "unsubscribe" link in certain electronic communications we may send to you.
Anda mempunyai pilihan untuk menarik diri dari menerima komunikasi pemasaran daripada kami dan pihak ketiga terpilih dan mengehadkan pengedaran maklumat peribadi anda. Anda boleh melakukannya dengan menghubungi kami melalui admin@mentalogue.my atau setakat mana yang berkenaan, dengan mengakses pendaftaran / akaun anda dengan kami atau dengan mengklik pautan "berhenti berlangganan" dalam komunikasi elektronik tertentu yang kami hantar kepada anda.
b. When we receive your request to opt-out from receiving marketing
communication, it may take up to fourteen (14) working days for your opt-out to be updated in our records and systems. Accordingly, you may still receive marketing communication during this short period of time. Kindly be reminded that even if you opt-out from receiving marketing communication, we may still contact you for other purposes in relation to the transactions between us or the services you have requested from us.
Apabila kami menerima permintaan anda untuk menarik diri daripada menerima pemasaran komunikasi, ia mungkin mengambil masa sehingga empat belas (14) hari bekerja untuk pilihan anda untuk dikemas kini dalam rekod dan sistem kami. Oleh itu, anda masih boleh menerima komunikasi pemasaran dalam tempoh masa yang singkat ini. Harap diingatkan bahawa walaupun anda tidak memilih untuk menerima komunikasi pemasaran, kami masih boleh menghubungi anda untuk tujuan lain berhubung dengan transaksi antara kami atau perkhidmatan yang anda minta dari kami.

8. Protection of personal data
Keselamatan data peribadi

a. We take the necessary security and technical measures to protect the security and confidentiality of personal data in compliance with applicable law. The transmission of payment information (such as credit card and account numbers) is protected through the use of encryption such as SSL (Secure Socket Layer) protection.
Kami mengambil langkah keselamatan dan teknikal yang diperlukan untuk melindungi keselamatan dan kerahsiaan data peribadi yang mematuhi undang-undang yang berkenaan. Transaksi maklumat pembayaran (seperti kad kredit dan nombor akaun) dilindungi melalui penggunaan penyulitan seperti perlindungan SSL (Secure Socket Layer).
b. You should keep this information safe as you will be responsible for any action which we take in response to a request from someone using your username/e-mail and password. If you have an account with us, you can also update your personal information by accessing your account. You undertake to keep safe and not disclose to third parties, your account information, including passwords. We are not responsible for any misuse or disclosure of access information or passwords.
Anda harus menyimpan maklumat ini dengan selamat kerana anda bertanggungjawab terhadap sebarang tindakan yang kami ambil sebagai tindak balas kepada permintaan seseorang menggunakan nama pengguna / e-mel dan kata laluan anda. Jika anda mempunyai akaun dengan kami, anda juga boleh mengemas kini maklumat peribadi anda dengan mengakses akaun anda. Anda berjanji untuk memastikan keselamatan dan tidak didedahkan kepada pihak ketiga, maklumat akaun anda, termasuk kata laluan. Kami tidak bertanggungjawab terhadap sebarang penyalahgunaan atau pendedahan maklumat akses atau kata laluan.

9. Changes to the policy
Perubahan kepada polisi

a. We reserve the right to amend this Notice at any time and will place notice of such amendments on the Site or via any other mode that we view suitable.
Kami berhak untuk meminda Notis ini pada bila-bila masa dan akan memberikan notis mengenai pemindaan tersebut di dalam Laman Web atau melalui cara lain yang kami pertimbangkan adalah sesuai.
b. Nothing in this Notice shall limit your rights or our rights under the Act.
Tiada apa-apa dalam Notis ini akan menghadkan hak anda atau hak kami di bawah Akta tersebut.

10. General
Umum

a. We may transfer your personal data to a place outside Malaysia for any of the Purposes.
Kami boleh memindahkan data peribadi anda ke sesuatu tempat di luar Malaysia bagi Maksud-maksud tersebut.
b. In the event of any inconsistency between the English version and any other languages of this Notice, the English version shall prevail over any other languages.
Sekiranya terdapat apa-apa percanggahan antara versi Bahasa Inggeris dan versi-versi bahasa lain Notis ini, versi Bahasa Inggeris akan mengatasi versi-versi bahasa lain.